Veelgestelde vragen over de Spanje Hypotheek

Hoe verkrijgt een buitenlander een hypotheek in Spanje?

Moet ik in Spanje aanwezig zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten?
Nee, u hoeft niet naar Spanje voor het afsluiten van uw hypotheek. In principe kan alles door onze hypotheekadviseurs worden geregeld.

Welke documenten en registraties zijn nodig?
Om vastgoed te kopen in Spanje en om een hypotheek af te sluiten heeft u een N.I.E. nummer nodig, een soort SOFI nummer voor buitenlanders in Spanje. U kunt dit afhalen bij het lokale Spaanse politieburo. Vaak zijn verder de volgende documenten vereist: kopie paspoort, recente bankafschriften, recente belastingaangiften, arbeidscontract en/of jaarrekeningen voor zelfstandige ondernemers, en/of bewijs van ander inkomen.

Verschillende soorten hypotheken, maximale lening, looptijd en rente

Verschillende soorten hypotheken
De twee standaard hypotheektypen, de annuiteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek zijn in Spanje veruit de meest gebruikelijke hypotheeksoorten. Het verschil is eenvoudig, bij een aflossingsvrije hypotheek betaald u alleen rente. De hoogte van de lening verandert niet gedurende de looptijd omdat u niet aflost. Een annuiteitenhypotheek lost u volledig af gedurende de looptijd. Daarbij betaald u maandelijks een deel rente en een deel aflossing. Daardoor is het maandbedrag van de annuiteitenhypotheek een stuk hoger.
Aflossingsvrije hypotheken worden vooral vaak gebruikt bij de aankoop van vastgoed als investering.

Specifieke hypotheeksoorten zijn beschikbaar voor het overschrijven van een bestaande hypotheek of wanneer u binnen Spanje verhuist. Voor meer informatie hierover, gelieve contact op te nemen met hypotheken@libercasa.com.

Maximale lening
Spaanse banken verstrekken geen leningen van 100% van de waarde van het vastgoedobject aan buitenlanders. U heeft altijd eigen geld nodig om in te leggen en om de kosten koper te voldoen. Standaard is een maximale hypotheek van 70% van de aankoopprijs of, meer precies, van de taxatiewaarde. De totale kosten koper bedragen ongeveer 10-11% van de aankoopprijs.
Indien u niet in staat bent om de kosten koper en 30% van de aankoopprijs uit eigen geld te financieren, dan kan u dat huis waarschijnlijk niet kopen.

Looptijd
Gebruikelijk is een looptijd van 25 jaar bij annuiteitenhypotheken. Banken hanteren echter een maximum leeftijd waarop iemand nog een hypotheek kan hebben. Meestal is dit 65 of 70 jaar. Indien u nu 55 jaar bent, dan zullen veel banken u slechts een maximale looptijd van 10 jaar gunnen. Dit betekent dat het maandbedrag op een annuiteitenhypotheek veel hoger zal zijn. Onze hypotheekaviseurs zijn ook wat dit aspect betreft vaak in staat gunstigere voorwaarden voor u te regelen.

Rente
Standaard worden de rentetarieven op hypotheken in Spanje afgestemd op het Euribor percentage. Dit is een rentetarief dat veel door europese banken wordt gebruikt. Om het risico van rentefluctuaties te beperken is het mogelijk het rentepercentage op uw Spanje hypotheek vast te stellen voor een periode van 1 tot 5 jaar.

Acceptatie criteria

Inkomen
De eerste vragen bij iedere hypotheekaanvraag zijn: heeft u inkomen? hoeveel? en kan u dat bewijzen aan de hand van officiele papieren.

Minimum inkomen
Veel banken, doch niet allemaal, vereisen een minimum inkomen om een hypotheek af te kunnen sluiten. Normaal gesproken is een totaal bruto jaarinkomen van € 50.000 van de aanvragers gezamelijk in ieder geval voldoende. 

Krediet verleden
Sommige banken controleren of en hoe u geregistreerd staat bij kredietregistratiebureau's zoals het BKR in Nederland.

Leeftijd
Hypothecaire leningen in Spanje kennen een maximum leeftijd. Deze is vaak vastgesteld op 65 jaar en bij sommige banken op 70 of 75 jaar.

Als de hypotheeknemer een bedrijf is
Standaard worden hypotheekaanvragen van bedrijven die recentelijk zijn opgericht niet gehonoreerd.

Wat kan Libercasa voor u betekenen

In de praktijk zijn de verschillen tussen hypotheekverstrekkers in Spanje tamelijk groot. Ook door de taalbarriere wordt het verkrijgen van een hypotheek in Spanje al snel een tijdrovende en kostbare klus.
Libercasa werkt samen met een Nederlandse hypotheekadviesbureau in Spanje. Dit bedrijf heeft zeer ervaren hypotheekadviseurs in dienst en uitstekende contacten met een groot aantal banken en financiele instellingen. We hebben een aantal van hun klanten gesproken die zonder uitzondering zeer positief waren over de dienstverlening.

Bent u serieus over het afsluiten van een Spanje hypotheek? Vraag dan aan onze hypotheekadviseurs om gratis en vrijblijvend een hypotheek voor u te selecteren en u binnen 24 uur een officiele bank offerte toe te zenden. 

Libercasa volgt continu de kwaliteit van de dienstverlening van haar partners. Opmerkingen over onze partners behandelen we uiterst zorgvuldig en discreet. Indien u opmerkingen heeft, gelieve contact op te nemen met Niels Meyssen, +31(0)203206351 of meyssen@libercasa.com.

Heeft u vragen over de Spanje Hypotheek die hier niet staan vermeld, stuur ze dan naar hypotheken@libercasa.com.

 

Plaats een advertentie

Verhuurt u een huis in Spanje? Heeft u een huis in de verkoop?

Plaats nu uw advertentie!

Girona

Girona

Tussen de Pyreneeën en Barcelona ligt Girona. Een aantrekkelijke stad aan de Costa Brava.

Costa Blanca

Costa Blanca

Een subliem klimaat, prachtige afwisselende kust en zeer innovatieve projecten. Zoek in het aanbod aan de Costa Blanca.

Mallorca

Mallorca

Mallorca

Ontdek ons enorme aanbod van huizen op Mallorca en Ibiza. Bekijk de villas in Santa Ponsa en finca's in Llucmajor.

Andalusië

Andalusie

Andalusië

Apartamenten en finca's in Vera Playa, Mojacar, Torrox en Ronda

DOUBLE
DOUBLE